Γρηγόρης ΔιδασκάλουΕπιχειρηματίας - Μηχανικός - ΓΕΩΤΕΡ - Γ.ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ & ΣΙΑ ΕΕ
Συμμετείχα στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ηγεσίας και συνέχισα στο Ενίσχυσης Ηγεσίας.
Από τα προγράμματα της Leaders Lab μαθαίνεις τεχνικές που μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις στον γάμο σου, στα παιδιά σου, και στην επιχείρηση. Σου δίνονται τεχνικές που ειδικοί τις έχουν ψάξει και σου τις δίνουν για να αρχίσεις να χτίζεις τουλάχιστον από το πέντε και όχι από το μηδέν. Από το πρόγραμμα αποκόμισα νέα φιλοσοφία σε θέματα οργάνωσης, διοίκησης, θεώρησης ζωής και πώς να διαχειρίζεσαι τους υφιστάμενους σου, με συμμετοχικό, μεταλλακτικό τρόπο. Επιπλέον, είναι τεχνικές που εμπεριέχουν ταπεινοφροσύνη, όραμα και ηθική.
Είχα μια προσπάθειας συμφωνίας με Αθηναίους που ήμασταν σε αδιέξοδο. Αποφάσισα να πάω στην συνάντηση, κι ας πίστευα ότι θα παραμείνουμε σε αδιέξοδο, με στόχο να … εξασκήσω τις τεχνικές, δηλαδή να πάω για την εμπειρία. Εφάρμοσα τεχνικές χωρίς προσδοκίες ότι θα έρθουμε σε συμφωνία. Η συμφωνία έκλεισε, με τελικό όφελος αξίας 30,000 ευρώ (νέες πωλήσεις)!
Παλιά ξεκινούσα από τα εύκολα και μικρά και είχα άγχος για το δύσκολο. Τώρα, όποτε το αποφασίζω, πειθαρχώ και καταπίνω τον βάτραχο μου πρωί πρωί, το οποίο μου εξοικονομεί τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα και κυρίως έχω χαλαρή την υπόλοιπη ημέρα μου.
Έχω αλλάξει τον τρόπο παρουσιάσεων μου. Σε παρουσίαση της εταιρείας μου στην Αίγυπτο, εφάρμοσα την τεχνική «μίλα εναντίον του συμφέροντος σου» για να τονίσω την αξιοπιστία και τη συνέπεια μας, επιπλέον έδωσα ακριβή αριθμό μελετών που κάναμε πέρσι, καθώς και references, όλες τεχνικές του προγράμματος. Αντί για πολλά λόγια, έκανα την τεχνική «Steve Jobs» για παρουσίαση με φωτογραφίες και εικόνες από την ενότητα Μεταλλακτικής Ηγεσίας. Στο τέλος έκλεισα την παρουσίαση μου με την τεχνική της εξιστόρησης. Είπα «ένας ακόμη ήρθε πριν από εμένα, ήταν μαθητής του Αριστοτέλη, και αντιμετώπισε τους Αιγύπτιους ως φίλους και έχτισαν μαζί την Αλεξάνδρεια», ώστε να απευθυνθώ στην εσωτερική τους φωνούλα.
Σε συνέχεια της ενότητας «Αύξηση παραγωγικότητας μέσω Παρακίνησης.» και συγκεκριμένα της τεχνικής ΟΕΣΤ, συνειδητοποίησα ότι είμαι Ε και ο συνέταιρος μου Σ και έπραξα αλλιώς από το συνηθισμένο για μια παρουσίαση που είχαμε. Συνειδητοποιώντας ότι ως Ε έχω πλεονέκτημα στις παρουσιάσεις και στην έκθεση σε κόσμο, σε αντίθεση με τους Σ που αντιπαθούν την δημόσια έκθεση, αλλά είναι εξαιρετικοί στην προετοιμασία, του είπα: «βοήθησέ με να ετοιμάσω την παρουσίαση και θα την παρουσιάσω εγώ». Λειτούργησε πολύ καλά. Όφελος: καλύτερη συνεργασία με τον συνέταιρο (και αδελφό) μου βάση των πλεονεκτημάτων μας ως χαρακτήρες και διαφήμιση της εταιρείας μας σε σημαντικό για εμάς κοινό, χωρίς κόστος.
Πλέον, εφαρμόζω την τεχνική ΟΕΣΤ, σχεδόν παντού. Εκτός άλλων, έχω κατηγοριοποιήσει τους συνεργάτες μου και πλέον έχω πάψει να προσπαθώ να τους αλλάξω σε τομείς που δεν συνάδουν με την προσωπικότητα τους. Όφελος: ανάδειξη των ταλέντων τους, αύξηση αποδοτικότητας, καλύτερο κλίμα συνεργασίας.
Σε συνέχεια της ενότητας «Ανάπτυξη Ηγετών με την τέχνη της Καθοδήγησης», εφάρμοσα την τεχνική ΤΙ.ΠΙ.ΕΣ. σε ένα συνεργείο μου ώστε να οργανώσουν μόνοι τους τη δουλειά. Πριν την τεχνική, υπήρχε γκρίνια και παρεξηγήσεις για το τι θα ήθελα εγώ. Μετά την τεχνική, ο πιο γκρινιάρης έβγαλε 5 ιδέες (!), ενώ βελτιώθηκε η ψυχολογία όλης της ομάδας.
Εφάρμοσα την τεχνική ΤιΠιΕς για ένα πρόβλημα μικρής παραγωγικότητας μας. Πήρα μεν αντικρουόμενες απόψεις αλλά πολλές πιθανές λύσεις και ξεφύγαμε από αδιέξοδες συζητήσεις.
Σε συνέχεια της ενότητας «Ανάπτυξη Ηγετών με την τέχνη της Καθοδήγησης», εφάρμοσα την τεχνική του να ευχαριστήσω συνεργάτη. Βοήθησε πολύ. Ήμασταν σε φάση πεσμένης ψυχολογίας, πήρε πρωτοβουλίες ηγετικές.
Σε συνέχεια της ενότητας «Αύξηση παραγωγικότητας μέσω Παρακίνησης» ως προς την διαχείριση συγκεκριμένου αρνητικού ατόμου, αρχικά χρησιμοποίησα την τεχνική «χιούμορ», όμως στη συνέχεια κατάλαβα ότι η περίπτωση του σχετίζεται με έλλειψη αυτοπεποίθησης οπότε εφάρμοσα την τεχνική «τονίζω την αυτοπεποίθηση του άλλου». Είχε αποτέλεσμα γενικότερα και ειδικότερα σε μια περίπτωση που ήταν έτοιμος να γίνει επιθετικός. Εφαρμόζοντας την τεχνική, ηρέμησε κατευθείαν.
Σε πελάτη που μου έλεγε το πρόβλημά του, είπα «σας καταλαβαίνω απόλυτα και εγώ έχω βρεθεί στη θέση σας» και έκανα άμεσο χτίσιμο εμπιστοσύνης.
Μίλησα σε άλλους για τις τεχνικές «Never give up» και ΟΕΣΤ, όταν μου είπαν ότι στην ομάδα τους έχουν άτομα που δεν συνεργάζονται μεταξύ τους.